Twoje dzieci nie pałają miłością do kaszek? Dominujące w marketowym asortymencie kaszki instant często zawierają niepotrzebne składniki. A dodatkowo ich konsystencja nie wszystkim może przypaść do gustu. Spróbujcie przygotować posiłek na bazie tradycyjnej kaszki, która powstaje z pełnoziarnistych zbóż. To produkty, które ze smakiem zjadają nie tylko małe dzieci, lecz także ich starsze rodzeństwo oraz rodzice. Poznaj kaszki, które możesz podawać całej rodzinie.
Kaszka jaglana
Kaszka jaglana powstaje z ekologicznego prosa, które jest jednym z najstarszych gatunków zbóż. Proso uprawiali już starożytni Chińczycy. Kaszka jaglana charakteryzuje się delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją. Proso jest lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Zboże to zawiera m.in. sporą dawkę dobroczynnego żelaza oraz krzemu.
Jak podawać kaszkę jaglaną? Jeżeli jesteś na początku rozszerzania diety najmłodszego dziecka, po prostu ugotuj ją na wodzie i połącz z wybranymi owocami liofilizowanymi – na przykład z truskawką albo bananem. Jeśli przygotowujesz śniadanie dla całej rodziny, ugotuj kaszkę na mleku lub np. napoju kokosowym, a oprócz liofilizowanych owoców dodaj do niej też pastę orzechową oraz kawałki gorzkiej czekolady.
Kaszka owsiana
W przeciwieństwie do prosa owies jest zbożem stosunkowo młodym, za to bardzo popularnym – nie tylko wśród Europejczyków. Po owies chętnie sięgają także Amerykanie i Azjaci. Kaszka owsiana jest bogata w białko, dobre tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Jest ona również źródłem rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
Kaszkę owsianą możesz ugotować na mleku lub dowolnym napoju roślinnym, na przykład sojowym lub migdałowym. Można podawać ją z tartym jabłkiem oraz marchewką, a w sezonie jesiennym – z dynią (poza sezonem świeżą dynię możesz zastąpić tą liofilizowaną).
Kaszka orkiszowa
Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, którą uprawiano jeszcze w starożytności. Jest on cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Zboże to jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Kaszka orkiszowa z dodatkiem ciecierzycy jest bogatsza w białko oraz wartości odżywcze pochodzące z tej rośliny strączkowej. To dobry wybór na bazę sycącego posiłku.
Kaszkę orkiszową możesz podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dodaj do niej ulubione owoce albo warzywa Twoich dzieci. Świeże warzywa albo owoce możesz z powodzeniem zastąpić liofilizatami, które mają zachowaną większość witamin i składników mineralnych co świeże owoce. Dodatkowo mają pyszny smak i zmieniają kolor kaszki!
Kaszka manna dawnych zbóż
Zamiast zwyczajnej manny warto wypróbować Bio Mannę dawnych zbóż. Powstaje ona z trzech różnych odmian pszenicy: płaskurki, orkiszu oraz samopszy. Każda z nich wnosi do tej mieszanki wyjątkowe właściwości. Płaskurka oraz orkisz są bogatymi źródłami wielu składników mineralnych, a samopszę cechuje wysoka zawartość substancji bioaktywnych. Kaszkę mannę dawnych zbóż możesz ugotować na napoju migdałowym, wymieszać z łyżeczką pasty z prażonych pistacji i posypać posiekanymi orzechami.

Hej! Witajcie na moim blogu pomocdlarodzicow.pl. Jestem mamą dwójki energicznych maluchów i jak nikt zdaje sobie sprawę z trudów wychowania dzieci. Założyłam bloga, aby dzielić się moim doświadczeniem, które ułatwia mi codzienne funkcjonowanie jako mama i kobieta 🙂